7 dolog, amire az utazás tanított meg

  1. A legnagyobb kincsünk az idő. A legnagyobb ajándék, amit másnak adhatunk, az, hogy időt szánunk rá, figyelünk rá, meghallgatjuk, vagy közös élményeket szerzünk. Ez az, amihez kellett a külföldi élet, hogy megtanuljam. Akkor annyira egyedül van az ember, hogy ha talál valakit, akit kedvel, akkor arra nem sajnálja az időt. Ráadásul általában a többi expat is éppen annyira egyedül van, mint mi magunk, ezért bármikor ráér. Valami fantasztikus ez a szabadság!
  2. Kérj! Merj kérni, mert ha nem kérsz, maguktól nem fognak adni. Azt gondolják, magad is megoldod, vagy nem akarnak hívatlanul beleavatkozni az életedbe. A „nem”, már adott, ha viszont kérdezel, csak kedvezőbb választ kaphatsz. Legrosszabb esetben marad ugyanaz. Add meg az esélyt a jóra. Meglepődsz, mennyi segítőkész embert találsz. Sokkal több a jószívű ember, mint gondoltad, csakhogy rengeteg múlik a hozzáállásunkon. Aki jót vár, az azt kapja, aki rosszat, szintúgy. Mint egy önmagát beteljesítő jóslat, mert arra irányul a figyelmünk.
  3. A lelkivilágodat mindenhova magaddal viszed. Előfordulhat, hiába változtatsz meg mindent magad körül, ország, lakóhely, munkahely…stb. az, hogy hogy érzed magad legbelül, nem változik. Ilyenkor nekünk kell változnunk.
  4. Egyedül sokszor jobb, mint rossz társaságban. Hányan éltük már át azt, hogy az utazópartnerünk a vacsora vagy reggeli melletti kellemes társalgást lecserélte a telefon nyomkodására, mi meg ott ülünk csalódottan és megalázva.
  5. Vastagabb bőrt kell növeszteni. Azt, hogy nekem mi a ciki, én döntöm el, nem pedig mások megítélését követem, mert amúgy sem lehet mindenkit egyszerre boldoggá tenni és nem is cél. Ha valami olyat teszek, ami még nekem is ciki, akkor pedig általában nevetek magamon egy jót.
  6. Az élet máshol is ugyanarról szól. Máshol is házakban laknak (jó esetben), boltba járnak, szaladnak a pénz után és a munka mellett próbálnak a lehető legtöbb szabadidőt kihasítani maguknak és szeretteiknek, velük minőségi időt eltölteni, kikapcsolódni.
  7. Nem az nyomorít meg lelkileg, ahol élsz, hanem ha azt hiszed, máshol jobb lenne. Maga a tudatállapot káros. A gondolatokat pedig szerencsére meg lehet változtatni.

+1: Mennyi mindent el tudok egyedül intézni! Felszabadító érzés, biztonságérzetet ad és véget vet a fölösleges aggodalmaknak.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: